Nie je to úplne chlieb, skôr slaný snack. Aspoň podľa mňa. Je však naozaj chutný a skvele sa hodí k zeleninovým pomazánkam, či ku cottage cheesu.

Podľa originál receptu z knihy, by mali ísť do receptu ľanové semienka. Na poslednú chvíľu som však zistila, že v mojej nádobe s ľanovými semienkami je zrazu ryža 😀 Tak som musela improvizovať, použila som chia semienka v rovnakom množstve a chlieb sa podaril :) V tomto prípade by som však neodporúčala chlieb na večer, keďže chia semienka povzbudzujú organizmus a niektorí by mohli mať problém zaspať 😉

 

Čo budeš potrebovať?

220 g ľanových semienok (príp. chia semienok)

220 g slnečnicových semienok

220 g tekvicových semienok

250 g najemno nastrúhanej mrkvy (alebo cukiny, príp. môžeš použiť oboje v pomere 1:1)

110 g mladej cibuľky

3 vajcia

šťava z 1 citróna

2 čaj. lyžičky morskej soli

2 čaj. lyžičky vínneho kameňa

2 čaj. lyžičky rasce

4 poliev. lyžice olivového oleja

 

Postup

  1. Semienka pomelieme/rozmixujeme na hrubú múku (chia semienka mixovať netreba).
  2. Semienka dobre zmiešame so všetkými surovinami a prichystáme si formu na srnčí chrbát s papierom na pečenie.
  3. “Cesto” vmačkáme do formy a uhladíme mokrými rukami.
  4. Pečieme 30 min. na 150°C, potom zvýšime teplotu na 180°C a pečieme ešte 15 min. Pred podávaním treba chlieb nechať úplne vychladnúť, aby sa nerozpadával :)

 

Veľa šťastia pri pečení a dobrú chuť!

(viki)