S prichádzajúcou zimou sa v tíme čoraz radšej zahrejeme polievkou. A polievka s bielym vínom perfektne zahreje telo i dušu. Indiánska preto, lebo sa do nej pridáva divoká čierna – indiánska – ryža. Ja som síce nepoužila čiernu ryžu, ale červenú, pretože mi zostala z predošlého varenia a nerada jedlom plytvám. Pri výbere hríbov môžeš experimentovať, ale ja som mala po ruke iba šampiňóny.

Množstvo surovín možno vzbudzuje dojem zložitého jedla, ale v skutočnosti je to veľmi jednoduchý recept.

Čo budeš potrebovať?

1 šálka indiánskej ryže

1/2 kg čerstvých húb (ja som použila šampiňóny)

4 stonky mladého zeleru

1 veľká cibuľa

2 strúčiky cesnaku

4 šálky zeleninového vývaru

1 šálka bieleho vína

1 šálka ryžového mlieka

1 poliev. lyžica olivového oleja

cca 2 čaj. lyžičky soli

1 bobkový list

1 čaj. lyžička oregana

2 čaj. lyžičky (mletého) rozmarínu

1 poliev. lyžica citrónovej šťavy (ja som ju vynechala, keďže polievka bola dosť kyslá z vína :) )

 

Postup

  1. Do menšieho hrnca nasypeme prepláchnutú indiánsku ryžu s 1 čaj. lyžičkou soli a privedieme do varu. Varíme cca 30 min., kým takmer úplne nezmäkne, a zlejemu ju.
  2. Cibuľu nakrájame najemno a opražíme do sklovita na olivovom oleji spolu s najemno nastrúhaným zelerom a 1/2 čaj. lyžičkou soli cca 5 min.
  3. Do hrnca pridáme očistené a na plátky nakrájané hríby spolu so zvyšnou soľou. Dusíme 10 – 15 min., kým hríby nepustia šťavu a trošku nezhnednú. Zalejeme zeleninovým vývarom, pridáme pretlačený cesnak, oregano a povaríme.
  4. Pridáme víno, bobkový list a rozmarín. Znovu povaríme, aby sa odparil alkohol.
  5. Na záver prilejeme ryžové mlieko, ryžu a podľa potreby prisolíme. Varíme, kým polievka trošku nezhustne, cca 10 min.

Veľa štastia pri varení a dobrú chuť!

(viki)